2.12.04

Valokuvien arkistointi

Kun toiseen ongelmaan löytää ratkaisun muodostuu tästä uusi ongelma toisaalle.

Itselleni kävi näin juuri tänään. Olin lopultakin saanut päätettyä minkä joululahjan annan äidilleni. Päätin teettää vanhoista diakuvista pienen albumin. Kävin maksamassa äidilleni joululahjaksi diakuvista teettämiäni normaaleja paperikuvia. Kysäisin valkokuvausliikkeen tiskin toiselta puolelta mahdollisuuksista arkistoida suurempi määrä vanhoja diakuvia tietokoneelle. Nyt yhden kuvan hinnaksi tuli 1,20 (diasta paperille), joten kahdeksan kuvan teettäminen kustansi lähemmäs kymmenen euroa. Koska isälläni on diakuvina (siis pelkästään dioina) reilusti yli 2 000 valokuvaa lapsuusvuosistani ei arkistointia kannata hoitaa ammattilaisen kautta. Yksi vaihtoehto olisi siirtää valokuvat erillisellä diaskannerilla(?) omalle koneelle talteen. Tietenkin siirtourakka olisi hidasta ja olisi tehtävä omalla vapaa-ajalla, toisaalta hinnassa säästäisimme varmasti moninkertaisesti.

Tunnetusti bakteerit syövät jatkuvasti diakuvan pintaa pilaten aikanaan koko kuvan, joten arkistointi olisi tehtävä mahdollisimman pian. Näin varmistettaisiin kuvien säilyminen, vaikka voivathan kuvat tuhoutua myös CD:ltä tai kovalevyltä.

Arkistointiongelman lisäksi isältäni puuttuu diaprojektori, jolla diakuvia voisi katsella. Kirjahyllyn laatikossa on siis tuhansia lapsuuteni hetkiä ikuistettuna, mutta en ole voinut katsoa niitä viimeiseen kymmeneen vuoteen.

Täytyy hieman tutkiskella netin sivustoja jos vaikka löytäisin ratkaisun ongelmaani.

Joululahjavinkki: Muurahaisterraario pikkuveljille. Hienoa tässä olisi se, että terraario oli täytetty "avaruusgeelillä", josta murkut saisivat ravintoa ja pikkuveljet voisivat samalla seurata yhdyskunnat elämää geelin lävitse. Hinta vain on hieman korkea (35e). Pitää jututtaa siskoa osallistumaan lahjainvestointiin. Ei sen mitään pehmeitä villavaatteita kannata veljille ostaa! Antquarium!

http://workspace2.smilehouse.com/workspace.client_mulletimports/ShowProduct/0020