14.12.04

Kuningas Arthur Director's Cut

Kun elokuva ei ollut vielä saapunut Suomen teattereihin odotin sitä innoissani. Historiallinen elokuva legendasta, ritarista ei voi olla kuin hyvän elokuvan merkki. Eikä tämänlaisten elokuvien kohdalla ole pahitteeksi jos elokuva on väsätty suurella budjetilla. Suuri budjetti merkitsee lähes poikkeuksetta viimeisteltyä, harkittua ja realistista lavastatusta ja puvustusta. Yksi iso edellytys historialliselle draamalle. Toiseksi taistelukohtaukset pysytytään toteuttaa mahtavan suurilla amatöörinäyttelijöiden joukkokohtauksilla tai kalliilla tietoteknosotilailla.

Tiedä sitten kuinka paljon Training Dayn ohjaajaa Antoine Fuquania on painostettu silottelemaan elokuvaansa? Valitettavasti homma haiskahti ensimmäisten lukemani arvosteluiden jälkeen Hollywoodin tusinahihnalta jalostetulta megahitiltä, jonka ykköstavoite on tuottaa rahaa. Ja haiseehan tämä edelleen rahastukselta, kun DVD-markkinoille suolletaan Fuquan omaksi leikkaukseksi kutsuttu Director's Cut (+15 min). Enemmän on vähemmän.

Kuningas Arthur (King Arthur, 2004 USA, Irlanti) ei ole hyvän lavastuksen, puvustuksen ja maskeerauksen lisäksi juuri paljoa muuta. Tarina etenee varsin tuttua reittiä toimintakohtauksesta toiseen välillä poiketen rakkauden kummuille. Elokuvan heikoimman suorituksen tekee pop-tähtimäinen Keira Knightley. Vuoden toinen eeppinen, historiallinen henkilökuvaus on Aleksanteri Suuresta kertova Oliver Stonen Alexander.

* *