12.12.04

Ihania päiviä

Aasian yksi uusista nousevista elokuvamaista on Etelä-Korea. Juuri perjantaina teattereihin saapunut Oldboy on palkittu trilleri, joka lainailee tunnelmia Hitchcockin kuin Tarantinon töistä. Aasialaisille elokuville tyypilliseen tapaan tiedossa on länsimaisittain paljon ja inhorealistista väkivaltaa. Kriitikko Tapani Maskula tykästyi elokuvaan muuten, mutta elokuvan päälle hyökkäävä väkivalta sai tuntea kriitikon kynän terävyyden.

Perjantaina katsoin kuitenkin hieman vanhemman eteläkorealaisen animaation Ihania päiviä (Wonderful Days, 2003 Etelä-Korea, Yhdysvallat). Ulkoisesti silmiä hivelevän korea normaalia piirrosjälkeä ja tietoteknisiä apuja hyödyntävä anime kuuluisi ehdottomasti nähdä isolta kankaalta. Kuvamaailmaan on hivutettu konsolipeleistä tuttuja kuvakulmia, ja jos ja kun elokuvan tarina siirretään pelimaailmaan sulkeutuu ympyrä helposti umpeen.

Ihania päiviä ei vain yllä ulkoisen ihanuuden tasolle tarinan tai hahmojen kohdalla. Jos elokuvasta riisuu pois kaiken animoinnin upeuden jää ohut ja kalpea käsikirjoitus, joka kertaa Fritz Langin sci-fi-klassikon Metropoliksen tulevaisuusvisioin.

* * *