24.11.04

Spartan

Sokkona lähti vuokraamosta mukaan David Mametin tuore Spartan (2004). Pääosassa nähdään Val Kilmer. Tarina on salaisenpalvelun kylmäverisestä, arjesta eteentyneestä ammattitappajasta, joka pyrkii saamaan presidentin kidnapatun tyttären takaisin. Näkökulma on ammattitappajan eikä johtajaporras saa elokuvassa kasvoja. Itse presidenttikin on vain arvonimike käskyjen takana. Tavanomaisesta agenttitarinasta eroava elokuva tempaa nopeasti mukaansa yllättävien juonenkäänteiden romuttaessa katsojan mielessään rakentamat odotukset. Eivätkä luodin eteen joutuvat välttämättä säästy pelkästään ruhjeilla. Elokuvan hyviksi puoliksi voi laskea raadollisen ja armottoman maailmankuvauksen, jossa työllensä täysin omistautunut ammattitappaja joutuu hyväksymään myös oman kuolevaisuutensa.

Hetkittäin elokuva tuntuu menettävänsä vauhtiaan, kun kuvaus kompuroi TV-sarjamaisena. Käsikirjoitus on myös Mametin jälkeä. Tiedä kuinka tärkeä projekti on ollut Mametille, mutta mm. lopussa tapahtumat tuntuvat valahtavan tusinatrilleriksi. Olisiko Mamet tullut sokeaksi tekstilleen vai miksi tarinan päätös ei natsaa filmin muiden kohtauksien kanssa. Pusuhuuli Tia Texada on liian "sexy babe" kersantiksi Val Kilmerin pariksi.

Spartan on silti ehdottomasti katsomisen arvoinen juuri poikkeavan näkökulmansa ja Val Kilmerin ammattitaitoisen esiintymisen ansiosta. Valitettavaa, että elokuva päätyi suoraan DVD:lle.

* * *